Kékgyémánt Kozmetika

Exkluzív kozmetika nőknek és férfiaknak

Az allergiáról

Dátum: 2015-01-15 | Szerző: Billinger Éva

Az allergia népbetegség, a lakosság 10%-t érinti. A kozmetikumoktól kialakult irritációk a hölgyek körében gyakoribb, mint férfiaknál. Az arcon megjelenő elváltozásoknál elsősorban nem is az évek óta használt, jól bevált krémünkre gondolunk, pedig sok esetben ez a probléma forrása. Mielőtt a téma részleteibe belemennénk, ejtsünk néhány szót bőrünk működéséről.

Bőrünk legnagyobb szervünk, szervezetünk elsődleges védelmi vonala. Felülete 1.5-1.8 m2, súlya testtömegünk 10-12%-a. A bőr 3 rétegből áll:

-felhám (külső réteg)

-irharéteg (középső réteg)

-bőralja (legalsó réteg)

Bőrünk többféle védelmi funkciót lát el:

-kiválaszt

-hőszabályoz

-lélegzik (a hámsejtek oxigént vesznek fel: bőrlégzés)

-tapintás, hőérzés, felszíni fájdalomérzés érzékszerve

– kozmetikai szempontból legfontosabb: a felszívó funkciója

Bőrünk 60%-ban felszív minden anyagot, ami akarva vagy akaratlanul rákerül. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosak legyünk a bőrápolás területén!

Naponta átlagosan 10-13 féle kozmetikumot használunk. Gondoljuk csak végig! Zuhanyozunk, hajat mosunk, (balzsam, hajfixáló), testápolózunk, arcot tisztítunk, krémezünk (szemránckrém, hidratáló krém), sminkelünk, hajlakozzunk, stb… Szinte belegondolni is sok, hogy mennyi mindennel érintkezik bőrünk nap mint nap. Kétségtelen, hogy szebbnek, egészségesebbnek és főként ápoltabbnak érezzük magunkat, de nem is tudják sokan, hogy ezekben a kozmetikumokban mennyi káros, a bőr számára felesleges anyag rejtőzik. Egyes anyagokra allergiás reakció jelentkezhet, mely különböző bőrtüneteket vált ki. Sokan a szintetikus illatanyagokra és tartósítószerekre allergiásak, de a szervezet adhat kellemetlen válaszreakciót más összetevőkkel szemben is. Mai tudásunk szerint megközelítőleg 11000, nem tévedés, 11000! anyagot használnak kozmetikai termékek előállításakor a gyárak. Ennek elenyésző hányada hasznos bőrünk számára, a többi vivőanyag, szintetikus illatanyag, tartósítószer, az adott termék küllemét, állagát, egyszóval eladhatósági faktorát hivatottak emelni.

Nézzük meg, mi is az az allergia!
Egyszerűen megfogalmazva az immunrendszerünk túlzott védekezési reakciója olyan anyagokkal szemben, melyet veszélyesnek ítél meg a szervezetünk. Kialakulhat azonnal, 1-2 nap, de akár hetek, sőt évek múlva is! Előfordulhat olyan eset is, hogy a hosszú évek óta használt kozmetikumtól egyszer csak „besokall” a szervezet, és allergiás tünetek kezdenek kialakulni. Ekkor sokan nem is a jól bevált krémre kezdenek gyanakodni elsősorban, hanem ételre, mosószerre, stb.
Ne tévesszen meg senkit, ha a kréme tégelyén a “bio” vagy “natur” felirat látható. Egyre több allergiás reakció jelentkezik a különféle gyógynövényekre, mint pl. aloe vera, körömvirág, kamilla, stb.

Az azonnali rekciót akut vagy korai allergiának, míg az elhúzódót késői, vagy krónikus típusúnak nevezzük.

Tünetei lehetnek a bőrpír, duzzanat (ödéma), viszketés, apró kis kis csalánkiütések megjelenése. Előfordulhat, hogy a bőr durva tapintatúvá válik, kellemetlen diszkomfort érzést kiváltva. Érzékeny terület a szemhéj, illetve veszélyfaktor az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr. Az allergia leggyakrabban azon a területeken fordul elő, ahol a bőr érintkezik az allergén anyaggal, de kialakulhat a testen bárhol.

Érdemes itt megjegyezni, hogy a kisgyermekkorban használt babaápolók többségében lévő szintetikus illatanyagok nagyban hozzájárulhatnak az ekcéma kialakulásáshoz!

Tehát legyünk körültekintőek, figyeljünk rá mit kenünk magunkra, gyermekeinkre és figyeljünk bőrünk reakcióira!
Napjainkban egyre több az allergiás reakció. Ha az arcunkon jelentkezik ilyen probléma konzultáljunk egy szakemberrel, és derítsünk fényt minél hamarabb a probléma okára!

image