Kékgyémánt Kozmetika

Exkluzív kozmetika nőknek és férfiaknak

A tudatos bőrápolásról

Dátum: 2014-03-28 | Szerző: Billinger Éva

A tudatos bőrápolás napi rutint jelent, reggel és este. Ha betartjuk, bőrünk szépségét, egészségét hosszútávon megőrizhetjük. Hogy mit, és hogyan használunk, nagymértékben befolyásolja bőrünk állapotát. Az eredményes ápoláshoz tisztában kell lennünk bőrtípusunkkal, valamint a helyes ápolás szabályaival.

A bőrünkről:

  • legnagyobb szervünk
  • véd, elhatárol a külvilágtól
  • kiválaszt, méregtelenít a pórusokon keresztül
  • hőszabályoz
  • felszív mindent, ami rákerül (a jót és rosszat egyaránt!)

Mi az amivel felgyorsítjuk az öregedés folyamatát?

  • dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
  • stressz, kevés alvás
  • kevés folyadékbevitel
  • nem megfelelő kozmetikumok, dekorkozmetikumok használata
  • túlzásba vitt napozás, szolárium használata

A felsoroltak kivédhetőek némi odafigyeléssel és fegyelmezettséggel. Olyan esetekben amikor akut vagy krónikus betegség áll fenn, esetleg gyógyszerszedésre kényszerül valaki, előfordulhatnak bőrelváltozások (aknék, pigmentfoltok, stb.). Ilyenkor speciálisabb bőrápolásra van szükség, minden esetben forduljunk szakemberhez! Ilyen esetben még nagyobb figyelmet fordítsunk a napi rutinra!

Nézzük, mit tehetünk otthon, naponta néhány percet áldozva bőrünk szépségéért!

Minden reggel és este tisztítsuk meg arcunkat, nyakunkat és dekoltázsunkat arctisztító tejjel. Este eltávolítjuk vele a sminket és szennyeződéseket, reggel pedig a méreganyagokat. A bőrünk ugyanis anyagcserél, méregtelenít az éjszaka folyamán, amit nem tudunk eltávolítani csupán víz segítségével.

Az arctejek többsége olcsó kőolajjal dúsított, ami káros, hiszen eltömíti a pórusokat, ezért ügyeljünk rá, hogy lehetőleg ettől mentes legyen. (kőolajszármazékok INCI nevei „A termékek összetevői” bejegyzésben) A növényi olajok rendkívül alkalmasak a szennyeződések és smink eltávolítására, miközben ápolják is a bőrt. (pl. makadámia olaj, szezámolaj, jojoba olaj, szőlőmag olaj, stb.)

Tipp: a tisztítót kenjük fel fogmosás előtt, hagyjuk fent 1-2 percre, majd utána mossuk le! A tisztítás hatékonyságát megnöveljük, mert azalatt a pár perc alatt feloldja az olajokat és zsírokat! Ha vizes vattakoronggal mossuk le az arctisztítót, akkor az elhalt hámsejtek egy részét is magával viszi.

Második lépésként mindig használjunk tonikot! A tonik NEM tisztító termék, NEM arclemosásra használjuk. A vízben lévő vízkő és klór távolítható el a segítségével. A barrier réteget, a bőr pH értékét állítja helyre, frissítő, és pórusösszehúzó tulajdonságokkal rendelkezik. Tonikból a drogériák polcain találhatunk alkoholos és alkoholmentes változatot. Az alkohol tartalmú tonikok szárítják a bőrt, ezt fontos figyelembe venni vásárláskor!

Tipp: a tonikot ne vattakorongra tegyük, hanem tenyerünkbe öntve közvetlenül paskoljuk bőrünkre.

Harmadik lépés a bőrtípusunknak megfelelő hidratáló krém használata. A nappali krémek többsége fényvédőt tartalmaz, ezeket szigorúan TILOS éjszakára használni! Ha nem szeretnénk külön nappali és éjszakai krémet, válasszunk ún. 24 órás hidratálót. Legyünk óvatosak a drogériák és gyógyszertárak által kínált termékekkel, még akkor is ha „márkás”. (lsd. „A termékek összetevői” bejegyzés) A kozmetikai cégek kínálata bőséges, ne csábuljunk el a reklámoknak, a „bőrgyógyász által tesztelve” vagy „natur” feliratoknak, és ne higgyük azt sem, hogy ami jó a szomszéd asszonynak vagy a barátnőnknek, az nekünk is jó lesz! A professzionális (kozmetikusoknál beszerezhető) termékek hatóanyagtartalma sokkal magasabb, mint a kiskereskedelemben kapható termékeknek. Ennek oka, hogy ha nem megfelelő hatóanyagokat kenünk a bőrre, azzal árthatunk is! Javaslom a bőrdiagnosztizálás utáni célzott vásárlást!

Tipp: ha krémünket a toniktól még nedves bőrre visszük fel, hatékonyabb lesz a felszívódása, valamint takarékosabban is tudjuk felhasználni!

25-30 éves kor körül érdemes elkezdeni a szem körüli ápolást szemránckrémekkel. Ez a bőrterület vékony és érzékeny, a bőr alatti zsír pedig kevés, ezért speciális ápolást igényel. Nem elegendő az arckrém használata ezen a területen. Gyakori probléma a duzzadt, karikás szem, a szarkalábak kialakulása. Minden problémára más hatóanyag tartalmú szemránckrém használata javasolt, erre érdemes odafigyelni vásárláskor. Ha arckrémünket kozmetikusunktól szerezzük be, akkor a szemkörnyék ápolót is nála vegyük!

Ügyeljünk rá, hogy arcápoló termékeink egy termékcsaládból kerüljenek ki, hiszen felerősítik egymás hatását!

A napi „tudatos bőrápolás” mindössze néhány percet vesz igénybe, bőrünk viszont rendkívül hálás lesz érte! Érdemes hát beépíteni a napi rutinba, hogy tükörképünk visszamosolyogjon ránk!

 Young-woman-looking-in-mirror-hand-to-face-2003737