Kékgyémánt Kozmetika

Exkluzív kozmetika nőknek és férfiaknak

A napozásról és fényvédelemről

Dátum: 2014-06-14 | Szerző: Billinger Éva

A napfény éltető elemünk, fény hiányában az ember kedélybeteggé válhat. Ezt elődeink is tudták, ezért  régen a sötétséggel büntettek!  Az ekcémás, psoriazisos bőrre kifejezetten ajánlott, valamint a rendkívül fontos D-vitamin termelődéséhez nélkülözhetetlen a napfény! Ne vonjuk hát meg magunktól a napfürdőzés örömét!

A napsugárzástól csak akkor kell félni, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Néhány szabályt nem árt betartani, ha egészséges barna bőrt szeretnénk!

 

A napfény fénykárosodást okozhat, bőröregítő hatása van. A leégések száma gyermekkortól kezdve összeadódik, bőrünk nem felejt, ezért kiemelkedően fontos a védekezés gyermekkortól kezdve!

Nézzük csak képekben is:

Rosszindulatúvá vált anyajegy

 

47

Túlzásba vitt napozás

Fényvédőből széles a kínálat, ám legyünk körültekintőek, vegyük figyelembe a következőket:

Ne tartalmazzon a fényvédő:

-kémiai tartósítószereket

-PEG származékokat

-parfümöt

-kőolajszármazékokat

Ezen összetevők nevei megtalálható a „Kozmetikumok összetevői…” bejegyzésben

SPF (Sun Protection Factor)-mit is jelent?

Fényvédő faktorszám. Azt jelzi, hogy az adott faktorszámú naptej használatával mennyivel több időt tölthetünk a napon leégés nélkül.  Ha pl. 10 perc alatt már bőrpír jelentkezne a bőrünkön, akkor egy 15SPF fényvédővel 150 percet, azaz 2,5 órát napfürdőzhetünk.

Fontos! A fürdőzés, a homok az izzadás mind csökkentik a fényvédő hatását! Ezért időről-időre,1 ½-2 óránként  újra kell kenni magunkat! Azonban a naptej újbóli felvitele, nem jelenti azt, hogy meghosszabbodik a napon eltölthető idő!

A mennyiség fontosabb mint gondolnánk! Egy „normál, átlagos testalkatú” embernek 2mg/cm2 mennyiséget kellene felvinni egyetlen alkalommal, vagyis ez azt jelenti, hogy egy 200ml-es flakonnak 10 alkalom után üresnek kellene lenni! Gondoljuk csak át! Vajon nekünk kiürül egy nyaralás alatt? Nem? Az baj! Nem biztosítjuk bőrünk optimális védelmét!

Néhány jó tanács, mit ne tegyünk közvetlenül nyaralás, strandolás előtt:

-ne gyantáztassunk

-ne végeztessünk arctisztító (nyomkodásos) arckezelést

-ne fújjunk parfümöt a bőrünkre

Mind-mind pigment foltos bőrt eredményezhet!!

És amit tehetünk:

-használhatunk a napvédő alá barnulást gyorsító terméket (http://belicokozmetikumok.hu/hu/kozmetikumok/egeszseges-barna-bor/pre-tan-amp-after-sun/)

-fogyasszunk antioxidánsokat, sok friss zöldséget, gyümölcsöt, hogy megerősítsük szervezetünk védelmi rendszerét a napsugárzás káros hatásaival szemben

Néhány gyógyszer fényérzékenységet okozhat:

-A vitamin származék (pl. Isotretinoin,  Aknenormin, Sotret, stb.) szedése után legalább 12 hónapig kerülni kell a közvetlen UV fényt

-egyes gyulladáscsökkentők  (Voltaren, Fastum gel, szalicilsav-származékok)

-citosztatikumok

-fogamzásgátlók!

Ha gyógyszert szedünk, ne sajnáljuk rá az időt, és olvassuk el a betegtájékoztatót!

Végül: tartsuk be a fokozatosság elvét, nyaralásunk első napját ne a tűző napon fekve töltsük, valamint 11 és 15 óra között húzódjunk árnyékba!

 

Kellemes nyári hónapokat, gyönyörű, egészséges barna bőrt kívánok!